Pameran Muhammad Haji Salleh: Pengembara Sastera dan Ilmu

Perpustakaan Hamzah Sendut, dengan kerjasama Cenpris dan Dewan Bahasa & Pustaka sedang mengadakan Pameran Muhammad Haji Salleh: Pengembara Sastera dan Ilmu bermula 18 April 2012 – 31 Mei 2012, bertempat di Ruang Pameran, Perpustakaan hamzah Sendut 1.

Pada asalnya pameran ini dijangka berlangsung selama 2 minggu sahaja (18 April – 2 Mei 2012), namun melihatkan sambutan yang menggalakkan serta atas dasar untuk memberi peluang lebih luas kepada pengunjung menghayati susur galur kehidupan seorang sasterawan, maka ianya dipanjangkan sehigga akhir Mei kelak.

Pada 23 April yang lalu, Majlis Perasmian Pameran telah berlangsung di PHS 1 dengan menampilkan persembahan deklamasi puisi karya Prof. Muhammad Haji Salleh di dalam pelbagai bahasa termasuk Mandarin, Sepanyol, Thai dan Jepun, dan diakhiri oleh deklamasi oleh Sasterawan Negara sendiri di dalam bahasa ibunda.  Prof. Asma Ismail (TNC Penyelidikan & Inovasi) bukan sahaja telah merasmikan majlis tersebut, malah turut mendeklamasikan sebuah sajak dalam bahasa Sepanyol.

Semoga program ini dapat memberikan pandangan yang lebih mendalam tentang kehidupan seorang sasterawan negara di samping memupuk semangat cintakan sastera yang sentiasa dekat di hati kita.

Untuk melayari pameran ini secara maya, sila lawati laman berikut:

http://pameranmhs.wordpress.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s