IFLA ke PHS

15 Ogos 2013 (Khamis) – PHS amat bertuah kerana telah dikunjungi oleh Rebecca B. Vargha (IFLA Standing Committee Members (2011-2015) – Statistics and Evaluation Section) yang berkunjung ke Malaysia dalam rangka untuk menghadiri IFLA World Library and Information Congress  (79th IFLA General Conference and Assembly) yang akan berlangsung di Singapura pada tanggal 17-23 Ogos 2013.

Lawatan singkat beliau di Malaysia telah dimanfaatkan oleh PHS untuk menganjurkan sesi perkongsian ilmu di bawah tajuk ‘Competence of Future Librarian’, bertempat di Dewan Kuliah I, USM. Walaupun masa yang diperuntukkan amat singkat (2.30 – 4.30 petang) , namun peluang berharga ini digunakan sepenuhnya untuk menimba pengetahuan selain bertukar-tukar pandangan dengan beliau.

Kehadiran tetamu lebih kurang 80 orang yang terdiri daripada pustakawan USM, Unimap, Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang, Disted College serta para pelajar  dan pensyarah UiTM telah memeriahkan lagi sesi ini.

Rebecca B. Vargha yang hadir bersama suami beliau merupakan seorang pustakawan yang mempunyai pengalaman luas di dalam bidang ini, tambahan pula beliau turut mengajar dan menjalankan projek bersama sektor korporat. Maka tidak hairanlah beliau mampu memberikan input-input yang amat berguna dalam sesi ini.  Menurut beliau, pustakawan masa hadapan perlu jelas dengan kehendak semasa para pelanggan yang sentiasa berubah dan mencabar. Kebanjiran teknologi baharu yang hadir dalam bidang maklumat tidak seharusnya menakutkan pustakawan, malah ia wajar dijadikan kelebihan untuk membantu pustakawan untuk memberi perkhidmatan dengan lebih berkesan.

Ketika ditanya bagaimana beliau mendapat kekuatan dan motivasi untuk menjalankan tugas serentak sebagai pustakawan, ahli akademik dan menyumbang sebagai AJK IFLA, beliau sekadar menjawab itu adalah minat beliau dan beliau gembira melakukannya.

Mungkin itulah diantara kunci kejayaan seorang pustakawan, selagi ada MINAT dan GEMBIRA menjadi seorang pustakawan!

IMG_9195 IMG_9175 IMG_9180 IMG_9182 IMG_9186

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s